Friday, November 16, 2007

paul tibbets

amerikanların pearl harbor yenilgisini bilirsiniz, hiç değilse filmini izlemişinizdir. abd'yi ikinci dünya savaşına sokan olaydır bu. 7 aralık 1941 tarihinde, hiç hesapta yokken ve kimsenin tahmin edemeyeceği bir şekilde, japonya, (ikinci dünya savaşına o ana kadar girmemiş olan) abd'nin hawaii eyaletindeki pearl limanına (pearl harbor işte) saldırır ve bunun sonucunda kesin bir galibiyet alır. işin ilginç tarafı, bu saldırının da asıl nedeninin günümüzdekiler gibi petrol olması. neyse. zaten konu pearl harbor da değil.

ne diyorduk, hah. amerikalılar altta kalır mı? kalmazlar tabi. hatta bokunu çıkarırlar afedersiniz. japonlar uyuyan devi uyandırmıştır. savaşa giren abd, bir yandan hitler almanyasıyla uğraşmak zorunda kaldıysa da, japonlara karşı birçok galibiyet elde eder. altı ay boyunca 67 tane japon şehri bombalanır ancak japonya savaştan çekilmekten vazgeçmemektedir. son olarak; 26 temmuz 1945'te; abd, çin ve ingiltere potsdam deklarasyonunu açıklarlar. bu deklarasyon, japonlara yazılan açık bir "teslim olun ya da ölün!" mesajıdır. fakat japonlar teslim olmayı yine kabul etmez.

bunun sonucunda neler olduğu malum, zaten soldaki fotoğraf her şeyi anlatıyor. peki bu kadar şeyi neden mi yazdım?

6 ağustos 1945'te hiroshima'ya atılan, kod adı "little boy" olan atom bombasını atmış olan uçağın pilotu paul tibbets, 15 gün önce, tam 92 yaşında öldü. her ne kadar ölmüş de olsa, hatta yalnızca bir piyon olduğu ihtimalini de göz önüne alarak söyleyebilirim ki, "bunu yapan insan olamaz."

yaklaşık 140,000 insanın ölümünden ve kimbilir kaçının sakat kalmasından sorumlu birisiydi. ancak buna rağmen söylediğine göre hiç pişman olmamıştı. bakın ne demiş 1975'te verdiği bir röportajda:

"I'm proud that I was able to start with nothing, plan it, and have it work as perfectly as it did... I sleep clearly every night."

yine ölmeden iki yıl önce, "If you give me the same circumstances, hell yeah, I'd do it again." diye buyurmuş. pişman değilmiş yani yaptıklarından.

"bunu yapan insan olamaz." demiştim ya, işte "bunu söyleyen hiç insan olamaz" da demek istiyorum.

bilmiyorum, tesadüf mü ama:

"paul tibbets, 92 yaşında, kalp sorunları nedeniyle öldü."

No comments: