Wednesday, February 27, 2008

all your base are belong to us



in a.d. 2101
war was beginning
captain: what happen?
mechanic: somebody set up us the bomb.
operator: we get signal.
captain: what!
operator: main screen turn on.
captain: it's you!!
cats: how are you gentlemen!!
cats: all your base are belong to us.
cats: you are on the way to destruction.
captain: what you say!!
cats: you have no chance to survive make your time.
cats: ha ha ha ha....
captain: take off every 'zig'!!
captain: you know what you doing.
captain: move 'zig'.
captain: for great justice.

ne: japon video oyun firması toaplan, sega mega drive için bir oyun yapar: zero wing. zero wing'i diğer atari oyunlarından ayıransa iğrenç derecede kötü olan ingilizcesidir* (o zamanlarda google olsa google translate'e sokmuşlar falan denirdi herhalde, konuyla alakasız olsa da 1960'ta google nasıldı sorusunun cevabı için tıklayın). işte bu kötü ingilizce içeren oyunun -ki yukarıda da görülebilir- günümüzde ünlenmiş metni "all your base are belong to us"tır.

* iki tane parantez açmamak için yıldız koydum; bu kötü uzak doğulu ingilizcesine l harfini söyleyemeyip r'yi de, l'yi de r gibi okudukları için "engrish" deniyormuş, gramerde de bir sürü hata var tabî, "how often does the bus run?", "let's enjoy your life" tarzı şeyler.

ne zaman: 1989 yılında, henüz ben bir yaşında ya da değilken.

nasıl: peki bu "all your base are belong to us?" nasıl ünlenmiş? "all your base are belong to us" 1999 yılına kadar bir şehir efsanesi olarak anlatılagelmiş, ancak bu yılda Scarface350 nick'li birisi bunu bir internet fenomeni hâline getirmiş. sitesi falan bile var.

nerede: site şu adreste: http://allyourbase.planettribes.gamespy.com/
önce ilk videoyu izlemenizi tavsiye eder, üçüncü ve son video olan zero wing rhapsody'de gece gece evdeki herkes uyurken kahkahalar atmamak için kendimi zor tuttuğumu (hatta zaman zaman tutamadığımı) belirtmek isterim. bohemian rhapsody'yi bilmiyorsanız son videodan pek bir şey anlamayacağınızı da.

niye: niyesi mi var? eheh.

kim: yukarıdaki fotoğrafta görülen adam cats, tarihte ilk defa "all your base are belong to us" demiş olan kişi, kötü adam. onun huzurunda eğilin! all hail the cats! (ne de olsa engrish konuşuyoruz)

sonuç: ben beceremem bu 5n 1k işini.

(bu arada, "zig" ne ya?)

No comments: